;

Колку можам да подигнам со мојот вилушкар?

Научете го вистинскиот капацитет за вашиот вилушкар

Како да се одреди реалниот капацитет на вилушкарот

Како што знае секој возач на вилушкар, товарењето и маневрирањето со вилушкар е многу потешко отколку што изгледа. Безбедното подигање, преместување и депонирање на товарот вклучува сложен чин на балансирање со силата на гравитацијата. На ист начин, способноста за ракување со товарот на вилушкар е посложена тема отколку што може да помислите на почетокот. Ако вилушкарот има номинален капацитет од 2,0 тони, тоа не мора да значи дека ќе го подигне секој товар до таа тежина. Во ова упатство, ќе одговориме на некои од најчестите прашања за капацитетот на вилушкарот и ќе ви покажеме како да пресметате колку вилушкарот навистина може да подигне.

Која е разликата помеѓу носивоста и преостанатиот капацитет?

The load centre is the horizontal distance from the vertical

На вилушкарот ја има наведено носивоста или номиналниот капацитет. Ова се пресметува како максимална тежина што може да ја подигне до однапред одредена висина, кога неговиот центар на оптоварување е во одредена точка.

Ако товарот треба да се подигне над таа висина, или центарот за товар е подалеку, тогаш капацитетот ќе се намали. Тоа е преостанатиот капацитет: вистинската способност за кревање во дадена ситуација, која може да биде помала од номиналниот капацитет.

Што е центарот за оптоварување?

Центарот за оптоварување е хоризонталното растојание од вертикалното лице на вилушките до центарот на гравитација на товарот. Стандардните центри за оптоварување се разликуваат во зависност од номиналниот капацитет на виљушкарот и ќе бидат еден од следниве:

  • 0 – 1.000 kg: 400 mm
  • 1.001 – 5.000 kg: 500 mm
  • 5.001 – 10.000 kg: 600 mm

Во некои случаи, центарот за товар на вилушкарот може да се разликува од стандардизираниот пример погоре, затоа секогаш проверувајте го листот со податоци на вилушкарот што го разгледувате.

Како приклучоците за вилушкарот влијаат на капацитетот?

Додавањето приклучок на вилушкар го намалува капацитетот за кревање на машината, прво поради дополнителната тежина и второ затоа што вообичаено го поместува товарниот центар на вилушкарот подалеку. Ако се сомневате колку додатокот ќе го намали капацитетот на вилушкарот, разговарајте со претставник на производот пред да го додадете.

Каков капацитет всушност ми е потребен?

Се разбира, тоа зависи од видот на товарот што сакате да го транспортирате, како и од тоа колку високо треба да го подигнете. За да започнете, еве неколку прашања што треба да си ги поставите:

  • Колку е тежок мојот товар? Измерете ја тежината на најтешката палета што треба да ја кренете за време на операциите. Подобро е да погрешите на страната на претпазливост, наместо да ризикувате преоптоварување на вилушкарот.
  • Колку високо ми треба за да ги подигнам моите товари? Земете ја највисоката полица што треба да ја достигнете и додајте безбедносна маргина од 200 mm.
  • Која должина е мојот најголем товар? Запомнете дека подолгите оптоварувања може да го истуркаат центарот за товарење.
  • Каков тип на приклучоци ќе користи вилушкарот? Не заборавајте да ја земете предвид нивната тежина и положба.

Номинален и преостанат капацитет - пример со Traigo 48

Номиналниот капацитет на вилушкар се заснова на моделот и е поврзан со (против) тежината на вилушкарот. Во дадениот пример подолу, Traigo48-8FBE16T има номинален капацитет од 1,6 тони. Во табелата можете да видите дека машината има номинален капацитет од 1,6 тони на товарен центар од 500 mm до дадената висина од 5000 mm.

Меѓутоа, ако сакате да го подигнете товарот над 5000 mm или ако товарниот центар е поместен, ќе видите дека вистинскиот капацитет на подигање се намалува, што е она што го нарекуваме преостанат капацитет. Други фактори кои имаат влијание врз центарот на товарот, како што се приклучоците за виљушкар, должината на вилушката, обликот на товарот итн., исто така ќе се одразат на преостанатиот капацитет. Ако еден или повеќе од овие фактори влијае на центарот на оптоварување, туркајќи го на пр. Наместо тоа, 1000 mm, можете да видите во табелата дека преостанатиот капацитет е само 990 kg.

Резултат на преостанат капацитет

Со номинален капацитет 1,6 t за Traigo48-8FBE16T

 

Центар на тежина (mm)

Висина (mm) 500 600 1000
3000 1600 1420 990
4000 1600 1420 990
5000 1600 1320 930
6000 1510 1160 800
7000 750 660 460
7500 550 490 340

* Номиналниот капацитет ја опишува максималната тежина што вилушкарот може да ја подигне до одредена висина во стандардизираниот центар за товар

Nominal capacity

Безбедноста на прво место

Приклучоци за вилушкари

За да ја осигурате безбедноста на вашите вработени, од клучно значење е прво да ја одредите максималната висина и центарот на товарот на товарите и просторите за складирање со кои работите. Потоа, проверете дали вашите вилушкари можат да се справат со тие работи - што значи да го проверите не само нивниот номинален капацитет, туку и нивниот преостанат капацитет за таа ситуација.

Секој вилушкар има табела за носивост што ја покажува вистинската тежина што може да ја подигне на различни висини и оптоварувања. Ова ќе помогне да се утврди дали виљушкарот што размислувате да го купите е соодветен за работните места што ги имате на ум.

Toyota Material Handling нуди широк асортиман на вилушкари, од 1,0 тон електрични со три тркала до 8,0 тони електрични опции со висок капацитет или опции на мотор. За да дознаете кој вилушкар е вистинскиот избор за вас, разгледајте ја нашата палета сега или контактирајте со некој од нашите експерти за производи.

Прелистајте го нашиот асортиман

Можеби ќе сакате да прочитате повеќе

Водич за електричен вилушкар

Следете го ова упатство чекор-по-чекор за да го пронајдете најдобриот вилушкар за вашиот бизнис. Исто така, дава пристап до корисни информации и увиди на патот.

Започнете го водичот >>

Вилушкари за во тесен простор

Водич за ширина на патека

Ширината на патеката на вилушкарот е важен фактор што треба да се земе предвид при купување на вилушкар или изградба на нов магацин.

Прочитајте повеќе >>

Водич за кран

Кои се критериумите за да се дефинира вистинскиот тип на кран? Овој водич ќе ги обезбеди потребните упатства.

Прочитајте повеќе >>

Водич за палети

Што треба да знаете за палетите за да изберете вилушкар.

Прочитај повеќе >