Што треба да знаете за палетите за да одберете вилушкар

Што е палета?

Палета е рамна структура што се користи за испорака и транспорт, а исто така овозможува да се преместат единечните товари поекономично, безбедно и ергономски. Употребата на палетата, како што знаеме денес, беше развиена за време на Втората светска војна. Палетите обично се направени од дрво, пластика или метал и изборот на палета обично зависи од оптоварувањето и околината во која се користи.

Која е стандардната големина на палетата?

Меѓународните стандардни големини навистина не постојат затоа што дефинициите за палети, градежни стандарди и терминологии варираат многу од земја до земја. Сепак, националните стандарди и неофицијалните големини се вообичаени, затоа контактирајте се со вашето локално здружение или организација за повеќе информации.

Не сите индустриски ви вилушкари се компатибилни со сите типови палети - не заборавајте да ги проверите димензиите на палетата и големината на оптоварувањето (вклучително и надградбата) пред да ги наведете вашите барања на вилушки.

Тежината и содржината на товарните единици влијаат на центарот на гравитација и преостанатиот капацитет на индустрискиот вилушкар кој е потребен за редење.

Големините на дрвени палети често се разликуваат од земја до земја, во зависност од употребата. Сепак, најчестата големина на палетата што се користи во Европа е 1200 x 800 mm (Евро палета).

Евро палета

Што треба да знаете за евро палетата?

  • Палетата на ЕУ мора да содржи најмалку 78 шајки од специфичен тип што подлежат на пропишана шема на шајки.
  • Конечната палета тежи од 20 до 25 кг.
  • Може да се користи само суво дрво, за да не може да стане мувлосано.
  • Логото на EPAL е прикажано на левиот агол.
  • На централната потпора е прикажан кодот на компанијата на производителот заедно со потписот на верификаторот и името на компанија што ја инсталирал проверувачот.
  • Логото EUR е прикажано на десниот агол.
Отворена палета

Отворена палета (EU, EPAL палета)

Исто така познатa како палета со 4-влезови, блок-палета или евро палета

Се состои од блок-конструкција со долни табли од 2 страни и центар. Двонасочен отворен влез и двонасочен влез низ долните табли што овозможуваат влез во 4 насоки. Го олеснува ракувањето со практично сите видови индустриски вилушкари на отворените страни на влезот и обликуваните агли и долните табли за полесно влегување во палетата.

Овој вид палета е многу чест вид палета во Европа (освен во Велика Британија)

 Палета со долна табла

Палета со долна табла (CHEP палета)

Исто така позната како палета CHEP, палета за влез од 4 страни, блок-палета, палета со долен дел или GKN палета.

Се состои од блок-конструкција со долни табли од сите 4 страни и центар. Можен влез од 4 страни, сите низ долните табли. Лесно се справува практично со сите типови индустриски вилушки, иако не е можно да се користи за складирање над држачите за редење на магацински стакери. Формите на дното на таблиите им олеснуваат на вилушките на вилушкарите да влезат во палетата.

Овој вид палета е многу чест вид палета во Велика Британија.

Палети со тесни носачи

Палети со тесни носачи

Палета со двоен влез

Палета со двоен влез

12 причини зошто да купите BT Lifter

Откријте ги сите бенефити

Зошто да купите Тојота?

Ние сме горди што сме број 1 во светот во производство на висококвалитетна опрема за ракување со материјали. Дознајте повеќе за придобивките доколку би работеле со нас.

Прочитајте повеќе

BT Lifter го издржува тестот на времето

BT Lifters од Toyota претставуваат рентабилно и сигурно решение за ракување со материјали.

Откријте го опсегот на BT Lifters

BT Levio модели

Електрични рачни магацински вилушкари

BT Levio вилушкари со рачно движење и платформи за стоење, со целосен опсег на капацитети.

Погледнете ги сите продукти