8 фактори што треба да се земат предвид при купување на вилушкар

Кога купувате вилушкар за прв пат, можеби нема да ви е јасно на кои критериуми треба да се фокусирате. Со овој водич ќе бидете запознаени подобро.

Вашата листа за проверка

Двајца возат BT Reflex

Со каков вид на материјали ќе ракувате?

Добра појдовна точка е да разгледате со кој тип на материјали ракувате. Анализирајте го следново:

1. Стока: со кој тип на материјал ракувате? Земете ја предвид нивната тежина и големината, бидејќи ова е значаен аспект што го одредува типот на вилушкарот. Дали работите со еден вид на големина на палетата, или има варијација во големина што бара флексибилност? Дали товарите се мали индивидуални предмети или гломазни палети?

2. Складирање: како се дистрибуираат вашите производи низ магацин? На пример, процесите на FIFO (први во ред, однапред) имаат различни побарувања од LIFO (последен во ред, однапред).

3. Редење: дали е можно тоа со вашиот вид на стока? Размислете за тоа дали вашата стока дозволува палетите да се редат еден врз друг и / или на регали, или едноставно треба да ја транспортирате стоката хоризонтално.

4. Регали: кои се димензиите? Измерете ја не само висината, туку и длабочината на решетките или полиците. На овој начин ќе знаете колку треба да крева вилушкарот за да го достигне највисокото ниво на регалот.

Електричен вилушкар во магацин

Каков е дизајнот на вашиот магацин?

Дали вашите операции се одвиваат во затворено или на отворено? Доколку ви требаат вилушкар за возење на отворено, треба да бидете сигурни дека тие се соодветни за работа во различни временски услови. Да го погледнеме дизајнот на вашиот магацин.

5. Тавани: Колку високо можете да го подигнете кранот? Не е важна само висината на таванот, туку особено елементите што се наоѓаат пониски, како прскалки, цевки и сијалици. Секогаш бидете сигурни дека ја мерите и ја земете во предвид најниската точка на таванот.

6. Платформи и врати: колку се високи и широки? Измерете ги во две насоки за да гарантирате дека вилушкарите што ќе ги изберете ќе можат да поминат лесно, без да ја оштетат шасијата или пак магацинот.

7. Патеки: Измерете ја ширината и должината на сите патеки. Проверете го и материјалот и состојбата на подот. Од што е направено и дали може да го издржи товарот? Дали е мазен подот и дали има падини?

8. Растојание: дали треба да возите големи растојанија со вашата стока? Или едноставно ви треба опрема за да извршите едноставно движење на материјалот? Земете ги предвид растојанието и фреквенцијата на возењето.

Сега имате неколку идеи за тоа што да барате. Прочитајте повеќе за нашите различни модели на вилушкари и ќе имате можност да ги споредете различните модели.

Одете кон пребарување на вилушкари

BT Levio - Компактен

BT Levio - Компактен

  • Компактен за тесни патеки и за транспорт во камиони
  • Интуитивна рачка за управување и ротација од 208°
  • Висококвалитетна, робусна шасија
  • Ниска потрошувачка на енергија
  • Интелигентен вилушкар: едноставен за конектирање, надгледување и подобрување